40m QIL Cryo_Lab CTN SUS_Lab TCS_Lab OMC_Lab CRIME_Lab FEA ENG_Labs OptContFac Mariner WBEEShop
  40m Log  Not logged in ELOG logo
Entry  Sat Feb 20 16:20:33 2021, gautam, Update, General, Housekeeping + PRMI char IPPOSdeat.pdfTTdrift.pdfPOXnPOY.pdfPRMI.pdf
    Reply  Sun Feb 21 20:51:21 2021, rana, Update, General, Housekeeping + PRMI char 
       Reply  Tue Feb 23 00:10:05 2021, gautam, Update, General, Demod char part 1 noPreamp.pdfwithPreamp.pdf
          Reply  Wed Feb 24 11:53:24 2021, gautam, Update, General, Demod char part 2 noises_noPreamp.pdfnoises_withPreamp.pdf
             Reply  Wed Feb 24 12:11:08 2021, gautam, Update, General, Demod char part 3 noPreamp.pdfwithPreamp.pdfnoPreamp_whitened.pdfwithPreamp_whitened.pdf
                Reply  Thu Feb 25 16:50:53 2021, gautam, Update, General, PRMI sensing matrix PRMI1f_noArmssensMat.pdf
                   Reply  Thu Feb 25 20:37:49 2021, gautam, Update, General, Setting modulation frequency and checking IMC offset modFreq.pdfIMC_offset.pdf
Message ID: 15839     Entry time: Wed Feb 24 11:53:24 2021     In reply to: 15834     Reply to this: 15840
Author: gautam 
Type: Update 
Category: General 
Subject: Demod char part 2 

I measured the noise of the I/F outputs of all the LSC demodulators. I made the measurement in two conditions, one with the RF input to the demodulators terminated with 50 ohms to ground, and the other with the RFPD plugged in, but the PSL shutter closed (so the PD dark noise was the input to the demodulator). The LO input was driven at the nominal level for all measurements (2-3 dBm going in to the LO input, measured with the RF power meter, but I don't know what the level reaching the mixer is, because there is a complicated chain of ERA amplifiers and attenuators that determine what the level is). 

As in the previous elog, I have grouped the results into boards that do not (Attachment #1) and do (Attachment #2) have the low noise preamp installed. The top row is for the "Input terminated" measurements, while the bottom is with the RFPD plugged in, but dark. I think not a single board shows the "expected" noise performance for both I and Q channels. In the case where the preamp isn't installed and assuming the mixer is being driven with >17dBm LO, we expect the mixer to demodulate the Johnson noise of 50 ohms, which would be ~1nV/rtHz, and so with the SR785, we shouldn't measure anything in exceess of the instrument noise floor. With the low noise preamp installed, the expected output noise level is ~10nV/rtHz, which should just about be measurable (I didn't use any additional Low Noise front end preamp for these measurements). The AS55_I channel shows noise consistent with what was measured in 2017 after it was repaired, but the Q channel shows ~twice the noise. It seemed odd to me that the Q channels show consistently higher noise levels in general, but I confirmed that the SR785 channel 2 did not show elevated instrument noise at least when terminated with 50 ohms, so seems like a real thing.

While this is clearly not an ideal state of operation, I don't see how this can explain the odd PRMI sensing.

Quote:

For completeness, I will measure the input terminated I/F output noise levels later today. Note also that my characterization of the optical modulation profile did not reveal anything obviously wrong (to me at least). 

Attachment 1: noises_noPreamp.pdf  476 kB  | Hide | Hide all
noises_noPreamp.pdf
Attachment 2: noises_withPreamp.pdf  289 kB  | Hide | Hide all
noises_withPreamp.pdf
ELOG V3.1.3-