40m QIL Cryo_Lab CTN SUS_Lab TCS_Lab OMC_Lab CRIME_Lab FEA ENG_Labs OptContFac Mariner WBEEShop
  40m Log  Not logged in ELOG logo
Message ID: 15927     Entry time: Wed Mar 17 00:05:26 2021
Author: gautam 
Type: Update 
Category: LSC 
Subject: Delay line BIO remote control 

While Koji is working on the REFL 11 demod board, I took the opportunity to investigate the non-remote-controllability of the delay line in 1Y2, since the TTs have already been disturbed. Here is what I found today.

  1. First, I brought over the spare delay line from the rack Chiara sits in over to 1Y2. 
    • Connected a Marconi to the input, monitored a -3dB pickoff and the delay line output simultaneously on a 300MHz scope.
    • With the front panel selector set to "Internal", verified that local (i.e. toggling front panel switches) switchability seems to work 👍 
    • Set the front panel switch to "External", and connected the D25 cable from the BIO card in 1Y3 to the back panel of the delay line unit - found that I could not remotely change the delay 😒 
    • I thought it'd be too much of a coincidence if both delay lines have the same failure mode for the remote switching part only, so I decided to investigate further up the signal chain.
  2. BIO switching - the CDS BIO bit status MEDM screen seems to respond, indicating that the bits are getting set correctly in software at least. I don't know of any other software indicator for this functionality further down the signal processing chain. So it would seem the BIO card is not actually switching.
  3. The Contec DO cards don't actually source the voltage - they just provide a path for current to flow (or isolate said path). I checked that pin 12 of the rear panel D25 connector is at +5 V DC relative to ground as indicated in the schematic (see P1 connector - this connector isn't a Dsub, it is IDE24, so the mapping to the Dsub pins isn't one-to-one, but pin 23 on the former corresponds to pin 12 on the latter), suggesting that the pull up resistors have the necessary voltage applied to them.
  4. Made a little LED tester breakout board, and saw no swtiching when I toggled the status of some random bits.
  5. Noted that the bench power supply powering this setup (hacky arrangement from 2015 that never got unhacked) shows a current draw of 0A.
    • I am not sure what the quiescent draw of these boards is - the datasheet says "Power consumption: 3.3VDC, 450mA", but the recommended supply voltage is "12-24V DC (+/-10%)" not 3.3VDC, so not sure what to make of that.
    • To try and get some insight, I took one of the new Contec-32L-PE cards we got from near Jon's CDS test stand (I've labelled the one I took lest there be some fault with it in the future), and connected it to a bench supply (pin 18 = +15V DC, pin1 = GND). But in this condition, the bench supply reports 0A current draw.
  6. Ruled out the wrong cable being plugged in - I traced the cable over the cable tray, and seems like it is in fact connecting the BIO card in the c1lsc expansion chassis to the delay line.

So it would seem something is not quite right with this BIO card. The c1lsc expansion chassis, in which this card sits, is notoriously finicky, and this delay line isn't very high priority, so I am deferring more invasive investigation to the next time the system crashes.

* I forgot we have the nice PCB Contec tester board with LEDs - the only downside is that this board has D37 connectors on both ends whereas the delay line wants a D25, necessitating some custom ribbon cable action. But maybe there is a way to use this.

As part of this work, I was in various sensitive areas (1Y3, chiara rack, FE test stand etc) but as far as I can tell, all systems are nominal.

ELOG V3.1.3-