40m QIL Cryo_Lab CTN SUS_Lab TCS_Lab OMC_Lab CRIME_Lab FEA ENG_Labs OptContFac Mariner WBEEShop
  40m Log  Not logged in ELOG logo
Entry  Wed Nov 21 09:59:26 2018, gautam, Update, LSC, LSC feedforward block diagram IMG_7173.JPG
    Reply  Fri Nov 30 19:37:47 2018, gautam, Update, LSC, LSC feedforward block diagram LSC_FF_tester.pngScreenshot_from_2018-11-30_19-41-07.pngScreenshot_from_2018-12-10_15-31-23.pngSimLSC.png
       Reply  Mon Dec 10 15:53:16 2018, gautam, Update, LSC, Swept-sine measurement with DTT SimTF.pdf
Message ID: 14339     Entry time: Mon Dec 10 15:53:16 2018     In reply to: 14326
Author: gautam 
Type: Update 
Category: LSC 
Subject: Swept-sine measurement with DTT 

Disclaimer: This is almost certainly some user error on my part.

I've been trying to get this running for a couple of days, but am struggling to understand some behavior I've been seeing with DTT.

Test:

I wanted to measure some transfer functions in the simulated model I set up.

  • To start with, I put a pendulum (f0 = 1Hz, Q=5) TF into one of the filter modules
  • Isolated it from the other interconnections (by turning off the MEDM ON/OFF switches).
  • Set up a DTT swept-sine measurement
    • EXC channel was C1:OMC-TST_AUX_A_EXC
    • Monitored channels were C1:OMC-TST_AUX_A_IN2 and C1:OMC-TST_AUX_A_OUT.
    • Transfer function being measured was C1:OMC-TST_AUX_A_OUT/C1:OMC-TST_AUX_A_IN2.
    • Coherence between the excitation and output were also monitored.
  • Sweep parameters:
    • Measurement band was 0.1 - 900 Hz
    • Logarithmic, downward.
    • Excitation amplitude = 1ct, waveform = "Sine"

Unexplained behavior:

  • The transfer function measurement fails with a "Synchronization error", at ~15 Hz.
    • I don't know what is special about this frequency, but it fails repeatedly at the same point in the measurement.
  • Coherence is not 1 always
    • Why should the coherence deviate from 1 since everything is simulated? I think numerical noise would manifest when the gain of the filter is small (i.e. high frequencies for the pendulum), but the measurement and coherence seem fine down to a few tens of Hz.

To see if this is just a feature in the simulated model, I tried measuring the "plant" filter in the C1:LSC-PRCL filter bank (which is also just a pendulum TF), and run into the same error. I also tried running the DTT template on donatella (Ubuntu12) and pianosa (SL7), and get the same error, so this must be something I'm doing wrong with the way the measurement is being run / setup. I couldn't find any mention of similar problems in the SimPlant elogs I looked through, does anyone have an idea as to what's going on here?

* I can't get the "import" feature of DTT to work - I go through the GUI prompts to import an ASCII txt file exported from FOTON but nothing selectable shows up in DTT once the import dialog closes (which I presume means that the import was successful). Are we using an outdated version of DTT (GDS-2.15.1)?  But Attachment #1 shows the measured part of the pendulum TF, and is consistent with what is expected until the measurement terminates with a synchronization error.


the import problem is fixed - when importing, you have to give names to the two channels that define the TF you're importing (these can be arbitrary since the ASCII file doesn't have any channel name information). once i did that, the import works. you can see that while the measurement ran, the foton TF matches the DTT measured counterpart.


11 Dec 2pm: After discussing with Jamie and Gabriele, I also tried changing the # of points, start frequency etc, but run into the same error (though admittedly I only tried 4 combinations of these, so not exhaustive).

Attachment 1: SimTF.pdf  12 kB  Uploaded Mon Dec 10 21:59:24 2018  | Hide | Hide all
SimTF.pdf
ELOG V3.1.3-